Kozmetik Ürün Testleri
Kozmetik ürünler söz konusu olduğunda, yapılan testler ürün güvenliği hem yasal zorunluluk hem de tüketicilerin güvenilirliği için gereklidir. Dolayısı ile üreticilerin en büyük endişelerinden yaptırılan testlerin güvenilirliğidir. Kozmetik kanunlarına göre üreticiler, satılan her ürünün tüketiciler için güvenli olmasını sağlama sorumluluğuna sahiptir. Ayrıca markaların kredibilitesini ve ürün kalitesini de belirler. Tüketiciler satın aldıkları ürünün verimli olmasını ve tanımına uygun olmasını bekler. Algılanan kalite ne kadar iyiyse markanın imajı ve satışları için o kadar iyidir.
Ürün güvenliğinin arkasındaki mevcut düzenlemeler nelerdir?
Tüketicilerin güvenini kazanmak giderek daha zorlaşmaktadır, ancak bir ürün güvenilirliğini kaybetmekte kolay olabilir. Üreticiler, bulundukları iddiaları ve raf ömürleri boyunca ürünün kalitesini garanti ettikleri süre boyunca koruyamazlar ise itibarsızlaştırmanın yanı sıra, ürünlerini geri çağırabilir ve devam eden düzenlemelerle tanımlanan cezaları ödeyebilirler.
Ürünlerinizi ticarileştirdiğiniz ülke ve bölgeye bağlı olarak ticari olarak farklı düzenlemeler geçerlidir. Örneğin Avrupa Birliği’nde üreticiler, Ürün Bilgi Dosyasının (PIF) belirli kurallara uyması gerekir. Mikrobiyolojik, toksikolojik, stabilite vb. gibi çeşitli testler zorunludur.
Ürününüzün güvenli olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?
Avrupa Birliği’nde gerekli olan kalite testlerinin çoğu zaten kozmetik endüstrisinde referanstır. Ürün iddialara göre değerlendirilip farklılık gösterebilir. Kozmetik ürününüzün tüketici kullanımı için güvenli olmasını sağlayan en yaygın testler şu şekildedir;
Mikrobiyolojik testler
Her kozmetik, kullanımı sırasında tüketicilere zararlı olabilecek farklı mikroorganizmalar içerebilir. Mikrobiyolojik testler, üreticilerin formülasyon koruyucu sistemini kontrol etmesine ve herhangi bir zararlı mikroorganizma üremesinden arınmış olduğundan emin olmasına olanak tanır. Ürün numuneleri, bakteri, mantar veya maya varlığını vurgulayan farklı yöntemler kullanılarak test edilir. Numune ayrıca, zararlı mikroorganizmaların büyüme riskini belirlemek için Koruyucu Etkililik Testi (KET) olarak da bilinen bir Challenge testine tabi tutulur.
Stabilite testi
Çevresel koşullara bağlı olarak, bir kozmetik ürün değiştirilebilir ve tüketiciler için güvensiz hale gelebilir. Stabilite testi ile üreticiler, raf ömrü ve tüketici kullanımı boyunca ürünün işlevini, fiziksel yönünü ve kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini korumasını sağladığını garanti eder.
Güvenlik ve Toksikolojik testler
Hammaddelerin ve bitmiş ürünün tüketiciler için herhangi bir risk oluşturmadığından emin olmak için üreticiler, Toksikoloji testi içeren bir Güvenlik testi yapmalıdır. Üründeki herhangi bir maddenin ve karışımlarının müşteriler tarafından kullanıldığında risk oluşturup oluşturmadığını belirlemelerini sağlar.
Performans testi
Tüketicinin bir ürünü satın alma kararını vermesinin ilk ve ana nedeni, iddia ettiği şey, işlevinin ne olduğu ve kullanımdan sonraki sonuçlarıdır. Ürün iddialarını göstermek ve gerçek olduklarından emin olmak için performans testleri yapılır. Ürünün işlevselliğini, kullanılabilirliğini, dayanıklılığını ve performansını test eder.
Paketleme ile uyumluluk testi
Ürün testine ek olarak, ambalajın da test edilmesi ve özellikle bitmiş ürünle temas halinde olması gerekir. Kimyasallar, diğer maddeler veya malzemelerle kolayca reaksiyona girebilir ve tüketiciler için risk oluşturabilir.
İlgili tüm testler için bizimle iletişime geçebilirsini