Yüzey Aktif Maddeler
Yüzey aktif madde terimi aslında kelime anlamının bir birleşimidir: Surfactan = SURFace ACTing Agent. Yüzey aktif madde kozmetik formülasyonlarında en geniş gruplardan birisini oluşturmaktadır. . Örneğin, köpüğün bitmiş ürün olduğu tariflerde, kullanılan yüzey aktif madde köpürtücü ajanlar olarak anılabilir. Vücut tariflerinde kullanılan yüzey aktif maddeler deterjan veya sabun olarak bile adlandırılabilir. Veya, tıraş kremleri örneğinde, yüzey aktif maddeler, cildi tahrişe ve tıraş bıçağının keskin kenarına karşı korurken, istenmeyen tüm tüylerin alınmasına izin verdiği için kayganlaştırıcı olarak kabul edilir. Bir yüzey aktif maddenin yaptığı her şey sıvıların yüzey seviyelerinde meydana gelir. Bir yüzey aktif maddenin sahip olduğu en büyük rol, bir sıvının yüzey gerilimini düşürme yeteneğidir. Bunu daha basit , bir maddenin özelliklerini değiştirme gücüne sahiptir. Bu süreç adsorpsiyon olarak bilinir. Adsorpsiyon terimi şu anlama gelir: gaz veya sıvının yüzeyde yoğun bir tabaka içinde toplanması. Bu yoğun tabaka bir film oluşturur, bu nedenle yüzey gerilimi azalır. Yüzey aktif maddeler için arayüzlerine ve yüklerine göre dört farklı sınıflandırma kategorisi vardır. Bunlar: Anyonik, Noniyonik, Katyonik ve Amfoterik.
Anyonik yüzey aktif maddeler, baş grubu negatif yüklüdür ve birçok formülasyon için yüzey aktif madde olarak kabul edilir. Bu yüzey aktif madde grubu aynı zamanda şampuanlar veya vücut şampuanları gibi köpüren ürünler arasında en yaygın olarak kullanılanlardır. Bunun nedeni, anyonik yüzey aktif cisminin birincil işlevlerinin bitmiş bir üründe yüksek köpük, yüksek temizleme ve yüksek yıkama özellikleri oluşturmasıdır.
Anyonik yüzey aktif maddeler, bir kimyasal (kostik su gibi) ile yağ asitleri veya alkoller (hayvansal yağ veya bitkisel bazlı yağlar gibi) arasında reaksiyona giren tariflerde çok iyi çalışır. Anyonik yüzey aktif maddelerin örnekleri, Sodyum sülfatlar, Amonyum sülfatlar, sülfosüksinatlar, sarkosinler, sarkosinatlar, izetionatlar ve tauratlardır.
Amfoterik yüzey aktif maddelerin baş grubu, aynı anda hem anyonik hem de katyonik hidrofilik grupları taşıyabilir. pH gibi ortam koşullarına bağlı olarak katyonlar veya anyonlar oluşur. Ayrıca endüstride en çok kullanılan ikinci yüzey aktif maddelerdir. Bunun nedeni, tek başlarına kullanıldıklarında, son ürününüzün doğasına yumuşak bir görünüm kazandırabilmeleridir.
İyi bilinen amfoterik yüzey aktif maddelerin bazı örnekleri Coco Bentaine, Lauryl Bentaine ve Hydroxysultaines’dir.
Katyonik yüzey aktif maddeler, pozitif yüklü su seven bir baş kısmı vardır. Bu pozitif yük nedeniyle, cilde ve vücuda birçok cilde iyi uyum gösteren, besleyici ürünler meydana gelmesini sağlar. Bu yüzey aktif maddeler, saç kremi gibi köpürmenin zorunlu olmadığı formülasyonlarda kullanılır.
Banyo ve vücut tariflerinde kullanılan bazı yaygın katyonik yüzey aktif maddeler, klorürleriniz (Benzalkonyum, Stearalkonyum ve Centrimonium), Trimetil Amonyumlar ve Metil Sülfatlardır.
İyonik olmayan yüzey aktif maddelerin köpürme yetenekleri yoktur, bu nedenle bu yüzey aktif maddeler grubu nadiren bir tarifin ana yüzey aktif maddesi olarak kullanılır. Non ön ekinden de anlaşılacağı gibi, bu yüzey aktif maddelerin suyu seven başlarında bir yükü yoktur. İyonik olmayan bir yüzey aktif cismi kullanmanın nihai sonucu, çok nazik bir temizleme kabiliyetine sahip bitmiş bir ürüne izin verecektir. Ancak köpürmemesi temizlediği anlamına gelmez.
Banyo ve vücut tariflerinde kullanılan bazı yaygın noniyonik yüzey aktif maddeler Polisorbatlar, Emülsifiye Edici Mum, Gliseril Oleat, Gliseril Stearat, PEG ön ekine sahip bileşenler.
Özetle, sürfaktanlar banyo jelleri, kremler, losyonlar, dondurulmuş gıdalar, sakız, yapıştırıcılar, mürekkepler ve yumuşatıcılar gibi her gün kullandığımız birçok üründe bulunur.
İlgili tüm testler için bizimle iletişime geçebilirsiniz